24 Mart 2016 Perşembe

Şifre kırıcılar (password creaker)

Şifre kırıcılar (password creaker)
    Yetkili bir kişinin hesap bilgilerini ele geçirmek, genellikle hacker'ın hedefine ulaşmasını kolaylaştırır. Elinde geçerli bir hesap olan hacker,exploit'lerle ya da farklı yöntemlerle uğraşmadan,doğrudan hesap bilgilerini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve istediği bilgiyi alabilir.
    Şifreler, kolaylıkla ele geçirilememeleri için düz metin halinde değil de kripto lanarak saklanırlar. Sifreleri (ve diğer önemli bilgileri) saklamak için çeşitli kriptografi fonksiyonları geliştirilmiştir. Bir örnek verecek olursak,"7lekiust" şifresinin MD5 yöntemiyle kripto lanmış hali "061fd09716f00fed3a8866052db55a81" olup olmadığı kontrol edilir.Sonuçtan geriye doğru işlem yapılamaz,böylece bu şifrenin anında kırılması mümkün olmaz.
    Hacker bu tür şifrelenmiş şifreleri içeren bir veritabanında ele geçirmiş olabilir ya da sadece kullanıcı adını bildiği bir web formunu kırmaya çalışıyor olabilir.Şifre kırmanın üç yolu vardır:
Tahmin etme: Çoğu kullanıcının son derece zayıf şifreler seçtiğini öğrenmek sizi şaşırtmamalı. qwerty,12345,0000,doğum tarihi ve gerçek isim en çok kullanılan şifrelerden birkaçıdır.
Sözlük saldırısı: Sözlük saldırısı, insanların zayıf şifre şeçme eğilimlerinden faydalanır. Sözlük (dictionary) ya da kelime listesi (word list) denilen dosya, şifre olabilecek binlerce hatta milyonlarca kelimenin alt alta listelenmesiyle oluşur. Örneğin yer isimleri, Türkçe kelimeler gibi sözlük dosyaları internette kolaylıkla bulunarak şifre kırıcı programlara yüklenebilir. Program listeyi aldıktan sonra her kelimeyi tek tek denemeye başlar. Modern bilgisayarlar saniyede yüzlerce şifreyi deneyebilir,o nedenle bu oldukça mantıklı bir yöntemdir
Kaba kuvvet saldırısı (brute force): Mümkün olan bütün şifrelerin denenmesineyse brute force saldırısı denir. Teorik olarak bu yöntemle her şifre kırılabilir. Ama şifre kısa olmadığı müddetçe bu yöntem pratik değildir, çünkü iyi bir şifrenin kırılması yıllar sürebilir. En az 8 karakterli, büyük ve küçük harflerden, rakamlardan ve özel karakterlerden oluşan bir şifre, günümüzün bilgisayarları tarafından kolayca kırılamamak için yeterlidir.
Tuş kaydediciler (keylogger): Tuş kaydediciler, yazdığınız her şeyi gizlice kaydeden programlardır. Ancak gelişmiş tuş kaydedicilerin yetenekleri bununla sınırlı değildir. Gelişmiş bir tuş kaydedici şu özelliklere sahip olabilir:
•    Yazdıklarınızı kaydetme
•    Girdiğiniz web sitelerini kaydetme
•    Belli aralıklarla ekran görüntüsü alma
•    E-postalarınızı kaydetme ve bir kopyasını anında saldırgana gönderme
•    Sohbet kayıtlarınızı tutma (örn.MSN Messenger ya da ICQ)
    Tuş kaydediciler kayıtlarını sadece hedef bilgisayardaki gizli bir dosyada tutabilir ya da kayıtların kopyalarını belli aralıklarla saldırgana gönderebilirler. Bu programlar genellikle şifre çalma,çocukları ya da ofis çalışanlarını kontrol etmek amacıyla kullanılırlar.Gelişmiş tuş kaydediciler genellikle ücretlidir ve yasal görünümlü yazılımlar oldukları için anti virüs yazılımları tarafından tanınmayabilirler.
    Yazılımsal tuş kaydedicilerin dışında donanımsal tuş kaydediciler de mevcuttur.Klavyeyle bilgisayar kasasının arasına bağlanan küçük bir donanım yardımıyla yazılan her şey kaydedilir.Donanımsal tuş kaydediciler tamamen transparandır,yazılımdan bağımsız çalışırlar ve yazılım kullanılarak fark edilemezler.
Sniffer'lar
    Sniffer kelime anlamıyla "koklayıcı" demektir. Sniffer’lar ağ üzerinden akan verileri "koklayarak" takip ederler. Sniffer, bir yazılım ve ya uygun şekilde programlanmış bir firmware içeren donanım olabilir. Sniffer’lar ağ trafiğini gizlice incelerler ve bu sırada kesinlikle trafiğe müdahale etmez ya da değişiklik yapmazlar, bu nedenle tespit edilmeleri çok zordur.
    Peki, bir sniffer'la ne gibi veriler elde edilebilir?Windows dosya paylaşımı, telnet,POP3,HTTP,FTP gibi protokoller son derece popüler olmalarına rağmen yapıları çok basit ve güvensizdir.Bu protokollerde kullandığınız bütün şifreler düz metin halinde sunucuya gönderilir.İşte bu tür bir sunucuya bağlanırken kullandığınız hesap bilgileri bir sniffer'la kolaylıkla yakalanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder